Sprejmite, ko dobite in dajte, ko lahko

Deli na socialnih omrežjih:

Share on facebook
Share on linkedin

Zanimivo opazovanje in dogajanje v zadnjih dneh me je spomnilo na tematiko, ki jo želim deliti. Lepo je dati in lepo je tudi sprejeti. Ljudje, ki jih srečam me presenečajo tako ali drugače iz iz dneva v dan. Zgodilo se mi je, da sem na dogodku oz. predstavitvi delovnega mesta na katerega sem oddala prijavo, mimogrede pohvalila eno mlado punco, ki je sicer ne poznam ampak se mi je zdela zelo simpatična in me je navdušila z opisom sebe in govorila o tem kaj počne in kaj bi želela še narediti v bodoče. Iskreno sem jo pohvalila in ji povedala, da je zelo lepo povedala o svojih načrtih. In kaj se je zgodilo? Presenetil me je odziv, ta lepa mlada ženska se je prestrašila, prebledela. Po 10 sekund tišine ji ponovno povem, res sem mislila, zelo lepo si predstavila sebe. In potem je s tihim in skromnim glasom rekla hvala. Dragi moji, sprejmite pohvalo, iskreno sem jo izustila in verjetno je bila šokirana zato, ker sva bile na podobni poziciji, namreč šlo se je za to, da ena izmed naju dobi potencialno delovno mesto. Ampak zakaj nebi bili iskreni in nekoga pohvalili tudi v taksni situaciji? Če je bilo pa v tistem trenutku to res in me je pozitivno navdušila. Če lahko damo lepo besedo in pohvalo zastonj in jaz mislim, da sem ji polepšala večer. Zakaj ne bi dali, če lahko? Morda nobena izmed naju ne dobi dela ali pa obe, kaj ima to veze? Morda se nikoli več ne srečama in zdi se mi pomembno, da na tak ali drugačen način delujemo dobro, iskreno in prijazno. Morda se komu to zdi malenkost ampak vsaka še tako majhna pohvala nas dela boljše. Tistega, ki da in tistega, ki sprejme. Zapis, ki ga delim z vami ni v namen samohvale ampak želim v vas vzpodbuditi zavedanje, da če nekaj mislite iskreno to tudi povejte. Ne tekmujte na način ne bom ti povedala, nočem ti povedati, da si morda celo boljše povedala kot jaz. Vsak izrazi mnenje na drugačen način in meni se je njen opis zdel enostavno lep, dober in izviren. Nisem niti razmišljala o tem boljše ali slabše ampak sem zaznala samo to, da jo želim pohvaliti. Tudi, če se je ta punca počutila boljše zaradi pohvale samo tistih nekaj sekund… JA, je vredno! In to  pomeni, da ni potrebno dati samo v fizični obliki ali v obliki denarja, storitve, dela, ki ga opravljate.  Damo lahko tudi s takšno malenkostjo kot je par besed, prijazna pohvala.

Ne skrivajte sebe in dajte, ko lahko ali sprejmite, ko dobite. Lepo je in počutila sem se dobro in zadovoljno, da sem lahko dala. Ko dobim sem enako hvaležna in radostno tudi sprejmem.
Čudovito je, ko nekdo premore pohvaliti sebe in druge. V teh dneh se mi je pripetila se ena zanimiva zgodba. Ustavila sem se v lokalu in ponudila sem zapis članka, saj je lokacija skrita in mimogrede neverjetno lepa ter verjetno nekomu, ki ni iz okolice nepoznana. Prevzel me je  nek občutek domačnosti in topline . Zapisala sem vsebino in takoj naslednji dan me poklice lastnik, ki je z mano govoril dan poprej in mi ponudi delo. Katerega sem seveda z veseljem sprejela in dobila zanj plačilo. Imela sem se zelo lepo, spoznala nove ljudi in se imela super v novem okolju, spet sem stopila v neznano, čeprav za kratek čas. In še plačilo sem dobila. A ni to lepo? A ni enkratno, ko damo brez, da v zameno pričakujemo vračilo, ampak ga hkrati vedno dobimo?

Prijetno in koristno je, ko razumemo in spoznamo, da smo enakovredni, da ne rabimo tekmovati. V ničemer, vsega je dovolj za vse. Čarobno je, ko uvidimo, da je čar ravno v ravnovesju tega dati in sprejeti. In dajte, ker, če ne damo tudi prejeti ne gre. 

Naj vam še tako majhne stvari naredijo svet okrog sebe lepši in bolj radosten 🙂 

Lep dan želim 

Mogoče te zanima tudi ...