Za praznike si želim…

Deli na socialnih omrežjih:

Share on facebook
Share on linkedin

Jaaaa, daril! Vendar s tem ne mislim daril v fizični obliki, zavitih v lep papir in okrašenih s trakci in polno bleščičnimi zadevami. Te dni razmišljam o pomembnosti obdarovanja in darilih, ki jih nekdo podarja ali obdarujemo mi.
Velikokrat, ko nekdo mrzlično nakupuje stvari, ker misli, da mora nekaj podariti, me boli.
Ljudje si tega v bistvu vedno ne želimo, ampak kupujemo, ker smo mnenja, da smo dolžni in se spodobi, in da enostavno moramo.
Ja in nekateri podarijo darilo z razlogom, ker želijo iskreno podariti nekaj posebnega svojim otrokom, prijateljem, partnerju, vsem, ki so mu dragi.
In to je nekaj, kar bo pomenilo. Darilo kot tako, je izraz, da je nekomu mar, da je namenjeno, da nas osreči, ali mi nekoga. Vemo, saj druga oseba vloži trud in čas, da najde in izbere tisto darilo za katerega ve, da nas radosti. Dovolj je že majhna izvirna pozornost, ki je darovana z veseljem.
Lepo, tudi sama podarjam in to me polni. Zase si želim predvsem zdravja, da bom lahko ustvarjala in s tem vplivala na to, da živim življenje v polni meri in tako kot si želim. Kreativno, raznoliko in v svojem svobodnem ritmu. Tega v celoti se nimam in si močno želim.
Vem, da bo tudi to prišlo, seveda, ko bo čas za to in se že veselim. Že sedaj čutim in si predstavljam kako je.
In meni ljubo darilo bi bilo, da mi nekdo podari svoj čas, da je tukaj. Ne samo, da je prisoten ampak tudi priseben. Želim si zavedanja, da nam je vsak trenutek v življenju pomemben in vreden in ne samoumeven. Iz enakega razloga si sama želim nematerialno darilo.

Tako je. Denimo, da me pod božičnim drevescem čaka darilo kupljeno v vrednosti 5.000 eur ali nov avto, ki bi ga mimogrede potrebovala ( ja, imamo veliko smreko), vendar mi ne bi vse to pomenilo zelo veliko v primerjavi, da nekdo zmore podariti tisto, česar ne moreš kupiti z denarjem. To ne pomeni, da ne spoštujem in nisem hvaležna, če mi kdo karkoli podari, vendar je neprecenljivo, ko se nam nekdo odloči podariti sebe, svoj čas, pozornost, lepo besedo, nasmeh, objem, trenutek. To je izraz naklonjenosti in ljubezni. To, da nekdo deli z nami del lastne zgodbe in s tem odkrijemo se kaj novega, drugačnega. In to, da lahko ustvarimo skupne spomine, ob katerih nam bo še kdaj toplo, ko jih obujamo. Želim si…doživetje.
To je nekaj kar rada prejemam in dajem in zato mi na koncu darilo z svetlikajočo se pentljo ne pomeni velikega darila, če je vsebina iz trgovine.
Lahko je to dogodek kot sem ga bila deležna te dni, ko sem srečala prijatelja, ki je zraven mene risal in mi pokazal odraz njegove duše skozi sliko. Veliko darilo sem dobila predčasno, res krasno.

Prijetno je, ko razlaga kako je to sprva brezvezna slika ampak potem se začne dogajati. Dober občutek je, ko med risanjem pove kaj se mu zgodi, medtem ko, ustvarja vzorec… in ko med risanjem izreče kakšno modro. Modra barva slike je zgolj naključje.. ali ne. Gorazd je zelo prijazen in mi dovoli objavo njegovih slik in/ali besed.
Reče: »Mojstrstvo je to, da vidiš kar je okrog tebe. Večina ljudi je nesrečnih, ker ne vidijo okrog sebe ampak samo svojo rit. » je povedal, takoj zatem, ko je med risanjem opazil na tleh cent. En cent in ga pobral, ga poljubil in dal v denarnico, ki je bila prazna. Vendar prazna samo nekaj minut odkar je šel po cigarete z zadnjimi evri, ki jih je imel. “Spet se polni” je dejal. Veš, nekdo ga ne bi pobral, ker ima previsok ego in bi rekel ni vreden mojega pripogiba. In potem je rekel “ kaj, če je na tleh loto listek, ki je dobiten za 7 milijonov? “ E, ne boš ga pobral, ker si previsok in ker ne ceniš enega centa, zato tudi večji znesek ne pride do tebe.«
Z majhnim se začne, res je, in ker ga ne boš videl ali če bi ga, verjetno ga ne boš pobral. Pripomni samo še:
»Veš, sam vse kar najdem poberem in vse dam, ko imam. »
Krog je sklenjen in vedno ima dovolj. Želim si, da bi imeli vsi vsega tistega kar šteje, dovolj.

Želim vam mirne, lepe in sr(e)čne praznike.
Naj vam ljudje, ki jih imate radi podarijo košček sebe in svojo pozornost. Če vas pričaka še kakšno darilo zavito v božični papir in vas to osrečuje pa se iskreno veselim skupaj z vami. Božiček pod našo jelkico je bil letos hiter, vendar bom počakala z odvijanjem paketkov še 3 dni. 

Mogoče te zanima tudi ...